stuut.info

Over RaRa (Revolutionaire Anti-Racistische Actie)

Over RaRa (Revolutionaire Anti-Racistische Actie)

Documentaire en discussie. « De explosieve idealen van de RaRa. »

In het NL, vertaling kan aangevraagd worden (tabula_rasa@riseup.net)

Flandres | sur https://stuut.info

Wanneer :
donderdag 29 maart, 19u

Waar :
Anarchistisch lokaal Tabula Rasa
Jan-Baptist Guinardstraat 24. 9000. Gent

Midden jaren tachtig : in de schoot van de militante, Nederlandse anti-apartheidsbeweging ziet de Revolutionaire Anti-racistische Actie (RaRa) het licht. Door middel van een reeks brandaanslagen dwingen ze de transnationale onderneming Makro zich uit Zuid-Afrika terug te trekken en vestigen ze het besef dat militante actie wel degelijk resultaten kan opleveren.

De documentaire is gemaakt door de nederlandse staatstelevisie en dus vanuit een bepaalde bril bekeken. Naast René Roemersma (de enige die ooit gearresteerd is omwille van RaRa acties) komen er ook vertegenwoordigers van Makro en de politie in de documentaire aan het woord. Daarbuiten wordt ook mensen zoals Wijnand Duyvendak het woord gegeven. Duyvendak is het soort mens die zichzelf in de jaren ’80 als activist bestempelde. De acties van RaRa onverstandig noemde en later in het nederlandse parlement zetelde voor GroenLinks.

Wat ons interessant lijkt aan deze documentaires (2 keer een klein half uurtje) is het idee dat terwijl een groot deel van de mensen zich bezighoudt met « movement building », een kleinere groep zich op informele wijze organiseert, de handen vuil maakt en op affinitaire basis ten strijde trekt.

RaRa handelde duidelijk vanuit een zeer wel overwogen ethiek, die de realiteit om zich heen minutieus analyseerde. Daarvan getuigen de communiques die hun acties vergezelden. De poging om je eigen context te gaan bekijken, proberen te begrijpen en vandaar uit te handelen is een metier die vandaag de dag steeds meer lijkt te verdwijnen. Er wordt soms geïmpliceerd dat elke actie goed is, want dan gebeurd er tenminste iets... Een mening waar wij niet per se altijd achter staan.

RaRa toonde ook aan dat anti-fascimse deel kan uitmaken van een grotere kritiek op het kapitaal en de staat. Dat ons anarchisme niet hoeft te beginnen en te eindigen bij onze afkeer voor rechts.

Ook de relatie tussen Roemersma en Duyvendak komt impliciet naar boven. Aan de éne kant heb je iemand die over dingen als « verantwoordelijkheid », « politiek onverstandig », « het overschrijden van grenzen » praat. Daar lijnrecht tegenover zegt Roemersma in de nasleep van de veldslag rond de ontruiming van het kraakpand de Vondelstraat in de jaren ’80 : « Als dit de staat is, kom dan maar op ! »

De documentaire laat ook vertegenwoordigers van Makro en de politie aan het woord. We willen niet per se het woord geven aan kapitalisten of de flikken. Maar wat nog het meest naar boven komt is de verslagenheid bij Makro, wat enkel inspirerend werkt, en de manier waarop de politie in haar onderzoek te werk is gegaan, wat dan weer inkijk geeft in het de praktijk van flikken.

We doen ons best om, om 19u te beginnen. Op tijd komen is dus de boodschap.


De brochure « Revolutionaire Anti-Racistische Actie – Communiques » van Typemachine (2006) is opnieuw beschikbaar !


Anciens évènements

Over RaRa (Revolutionaire Anti-Racistische Actie)

 vendredi 29 mars 2024  19h00 - 22h00
 vendredi 29 mars 2024
19h00 - 22h00
 Anarchistisch lokaal Tabula Rasa,

 

Jan-Baptist Guinardstraat 24. 9000. Gent

Notes

Une question ou une remarque à faire passer au Stuut? Un complément d'information qui aurait sa place sous cet article? Clique ci-dessous!

Proposer un complément d'info

modération a priori

Ce forum est modéré a priori : votre contribution n’apparaîtra qu’après avoir été validée par un administrateur du site.

Texte du message
  • Ce formulaire accepte les raccourcis SPIP [->url] {{gras}} {italique} <quote> <code> et le code HTML <q> <del> <ins>. Pour créer des paragraphes, laissez simplement des lignes vides.

DANS LES MÊMES THÉMATIQUES

Publiez !

Comment publier sur Stuut ?

Stuut est un média ouvert à la publication.
La proposition d'article se fait à travers l’interface privée du site.
Si vous rencontrez le moindre problème ou que vous avez des questions,
n’hésitez pas à nous le faire savoir par e-mail: contact@stuut.info